Het niet hebben van een jaarplan – de grootste fout die een ondernemer op dit moment kan maken

Een nieuw jaar betekent voor de meeste ondernemers een frisse start.

Tegelijkertijd is dit ook het moment dat ik veel ondernemers de grootste fout van het jaar zie maken. Ze beginnen namelijk aan het nieuwe jaar zonder een jaarplan. Een fout die voor de meeste ondernemers pas gedurende het jaar duidelijk wordt. Namelijk op het moment als ze niet weten of kunnen meten waar ze met hun bedrijf staan. Op het moment dat ze niet weten of zij op schema liggen.

Een jaarplan is enkel een kader

Een jaarplan is niets anders dan letterlijk het plan voor het aankomende jaar. Het plan waarin je doelstellingen beschrijft en acties aan je doelen koppelt.

Het bepalen van een duidelijk (omzet)doel helpt je om er gericht naar toe te kunnen werken.

Veel ondernemers vermijden echter het werken met een jaarplan. Een veel gehoord argument is dat ze zich niet vast willen leggen en ruimte nodig hebben voor creativiteit. Zij ondernemen liever vanuit ‘flow en intuïtie’.

Daar is ook niets mis mee! Sterker nog, intuïtief ondernemen en het hebben van een jaarplan gaat hand in hand. Een jaarplan is namelijk enkel een kader. Met welke acties jij je doelen behaalt mag je zelf bepalen. Zolang je het resultaat behaalt dat je wilt behalen.

Elementen van een jaarplan

Een jaarplan kent mijn inziens een aantal ‘vaste’ en logisch op elkaar aansluitende elementen.

Zo is je jaarplan altijd een verlengstuk van je missie, visie en lange termijn strategie. Waar wil je over 3 tot 5 jaar met je bedrijf staan? Als je dat duidelijk hebt, kun je makkelijker bepalen welke doelen je in 2023 wilt of moet behalen om dichter bij je lange termijn ambitie te komen.

Hiernaast vind ik het fijn om een aantal ‘belangrijke of richtinggevende’ thema’s te formuleren. Denk bijvoorbeeld aan zichtbaarheid, productaanbod of bedrijfsgroei. Het voordeel van het werken met thema’s is, dat je doelen kunt clusteren en beter overzicht houdt.

Nu de essentie van je jaarplan. Doelstellingen! Wat wil je concreet in 2023 bereiken? Doelstellingen geven nicht alleen richting aan jouw bedrijf, maar ook aan al je medewerkers. Iedereen weet welke kant jullie opgaan en wat je wilt bereiken. De koers van je bedrijf wordt duidelijk en inzichtelijk.

Door concrete acties te bepalen weet je uiteindelijk niet alleen wat je wilt bereiken maar ook hoe je doelen kunt bereiken.

Dat maakt dat je in 2023 gefocust en met overzicht aan de slag kunt. Je zou immers elke maand of kwartaal kunnen meten of je alle acties hebt uitgevoerd en of de acties het gewenste resultaat heeft opgeleverd. En indien niet, dan heb je nog voldoende tijd om je acties bij te stellen.

Ik geloof erin dat een jaarplan ondernemen makkelijker maakt. Of je nou doelgericht en procesmatig aan de slag gaat of liever intuïtief onderneemt. Het helpt je in elk geval om een koers voor 2023 te bepalen.

Heb je nog geen jaarplan?

Ben jij nog niet aan de slag gegaan met je jaarplan? Ik heb een eenvoudig format ontwikkeld waar je zelf mee aan de slag kunt. Het format kun je hier downloaden.

Wil je het meteen goed doen en samen aan de slag met je jaarplan? Boek dan nog snel hier je jaarplan sessie. Dan zorgen we er gegarandeerd voor dat je voor eind januari een duidelijk en winstgevend jaarplan voor je bedrijf hebt!