Marketingstrategieën voor ondernemers zonder Social Media

home office, workstation, office-336377.jpg

Steeds meer ondernemers nemen een pauze of afstand van Social Media. Veel ondernemers willen gewoonweg niet elke dag met hun hoofd op Social Media verschijnen en elke dag weer nieuwe content moeten maken om ‘top of mind’ te zijn bij potentiële klanten. Vooral introverte vrouwelijke ondernemers zijn steeds vaker op zoek naar andere mogelijkheden om in contact te komen met hun doelgroep of op een andere manier hun bedrijf onder de aandacht te brengen bij potentiële nieuwe klanten.
Daar mijn hoofdfocus even min op Social Media ligt, laat ik een aantal alternatieven zien.

1. Optimaliseer je website

Zorg ervoor dat je website professioneel en aantrekkelijk is. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wat je aanbiedt en hoe potentiële klanten contact met je kunnen opnemen. Door je website te optimaliseren, zorg je ervoor dat je website beter vindbaar is voor zoekmachines, je hoger scoort in zoekmachines zoals Google en dat mensen die op zoek zijn naar producten of diensten zoals die van jou, eerder op jouw website terechtkomen.

Bovendien zorgt een aantrekkelijke en geoptimaliseerde website ervoor dat mensen langer op je site blijven en meer geneigd zijn om contact met je op te nemen of een aankoop te doen. Een goed geoptimaliseerde website biedt een uitstekende gebruikerservaring en maakt het gemakkelijk voor potentiële klanten om te vinden wat ze zoeken.

2. Mond-tot mondreclame

Iets wat wij heel vaak onderschatten of vergeten. Maak gebruik van je bestaande klanten en je bestaand netwerk. Tevreden klanten brengen klanten. Want elke klant heeft weer zijn eigen professioneel netwerk. Als iemand tevreden is met je dienstverlening is het zeer waarschijnlijk dat zij jij gaat aanbevelen bij andere ondernemers. In een markt waar veel bedrijven vergelijkbare producten of diensten aanbieden, kan mond-tot-mondreclame ervoor zorgen dat jouw bedrijf opvalt. Laat hierbij vooral aan bestaande klanten weten dat je ruimte hebt voor nieuwe klanten.

Daarnaast is ‘social proof’ bewezen een van de meest effectieve strategie voor het aantrekken van nieuwe klanten. Schroom dus vooral niet om bestaande klanten naar aanbevelingen en reviews te vragen. Mensen zijn meer geneigd om te kopen van een bedrijf als ze positieve aanbevelingen horen van vrienden, familie of andere betrouwbare bronnen. Goede reviews op Google of je website kunnen dus potentiële klanten overtuigen om ook bij jou te kopen.

3. Netwerkevenementen

De kans is aanwezig dat netwerken niet je favoriet onderdeel van ondernemen is (aanname). Maar als niemand weet van je bestaan, je diensterlening of product, dan zal ook niemand bij je kopen. Het gaat er namelijk niet meer om wat je kunt, maar wie je kent. Vooral in de wereld van online ondernemer is je netwerk alles. Wil je je netwerk niet uitbreiden via Social Media, dan kun je overwegen om regelmatig deel te nemen aan lokale netwerkbijeenkomsten, events of lezingen om op deze manier in contact te komen met je doelgroep en je bedrijf te promoten. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor online netwerkevents welke regelmatig worden gegeven.

4. Samenwerkingen

Wil je zelf geen gebruik maken van Social Media, overweeg dan om samen te werken met andere bedrijven die bij jouw doelgroep passen, zoals bloggers of influencers. Hoe de samenwerking eruitziet kan verschillen. Je kunt werken met affiliaties, maar je zou ook als expert onderdeel kunnen zijn van programma’s van andere bedrijven en experttalks of Masterclasses kunnen geven.

5. Adverteren

Adverteren is een van de beste en eenvoudigste manieren om je bedrijft te promoten en nieuwe klanten aan te trekken. Allemaal zonder dat jezelf online actief hoeft te zijn. Je kunt zelf het doel van je advertenties en het platform van je advertenties kiezen. Wil je meer website bezoekers? Een bepaald product verkopen? Wil je dat potentiële klanten zich inschrijven voor een webinar, masterclass of een ander event?

Voor elk doel is het mogelijk om advertenties in te schakelen. Hierbij is belangrijk dat je vooraf erover naar hebt gedacht wat je met de advertentie wilt bereiken en op welk platform je doelgroep zich bevindt. Anders zou adverteren een prijzige manier van leadgeneratie kunnen zijn.

6. E-mailmarketing

Een zeer effectieve en persoonlijke marketingstrategie is e-mailmarketing.
Bouw een e-maillijst op en verstuur regelmatig nieuwsbrieven om potentiële klanten op de hoogte te houden van jouw bedrijf, nieuwe producten of deel persoonlijke verhalen (indien dit binnen je marketingstrategie past). Een goede mailinglijst is goud waard voor ondernemers. Je kunt namelijk jouw boodschap rechtstreeks naar de inbox van je potentiële, nieuwe klant sturen, waarbij je hun aandacht kunt vestigen op nieuwe producten, promoties, evenementen en meer.

Het is belangrijk om te onthouden dat het promoten van je bedrijf en het in contact komen met potentiële klanten niet noodzakelijk betekent dat je jezelf volledig buiten je comfortzone moet plaatsen. Er zijn tal van manieren om je online bedrijf te promoten die passen bij jouw persoonlijkheid en stijl. Kies een paar methoden die bij je passen en blijf consistent en geduldig in je inspanningen om nieuwe klanten aan te trekken.

Wil jij ook minder aanwezig hoeven zijn op Social Media? Plan dan een gratis gesprek in om de mogelijkheden te bespreken.